Vorig weekend verscheen een groot artikel in De Standaard over de verpaarding van het Vlaamse platteland. Nu vrijdag organiseert de provincie Limburg een studiedag over het fenomeen, voor gemeentebesturen en paardenprofessionals.

Paarden nemen vandaag een derde van het weiland in beslag. Er zouden zo’n 155.000 paarden zijn in Vlaanderen. Het leidt in landbouwmiddens tot discussies over het gebruik van landbouwgrond en de inrichting van de open ruimte (de zogezegde ‘vertuining’ van de grond: 8% van Vlaanderen is tuin; 8% is hobbygrond, voornamelijk voor paarden). Anderzijds blijken andere plattelandsbewoners wel positief te staan tegenover de toenemende aanwezigheid van paarden op het platteland. Blijkbaar liever paarden, dan een grote varkensstal naast de deur:

Je merkt net dat de publieke opinie minder moeite heeft met niet-landbouwbedrijven op het platteland, dan met de landbouwbedrijven die standhouden en industrialiseren’, zegt Anna Verhoeve van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo). (De Standaard, 2012-06-02)

Het artikel zegt echter niets over de aanwezigheid van ezels op het platteland.  Nochtans lijkt ook het aantal ezels gestaag toe te nemen. Wie een fietstochtje doet langs Vlaamse wegen komt niet enkel veel paarden tegen maar zeker ook meerdere ezels. Toch een groot contrast met enkele decennia geleden, toen je nauwelijks ezels zag. Kunnen we dan ook spreken van de ‘verezeling’ van het Vlaamse platteland?

 

bron: http://1.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2012/06/01/BIBU23_G893QKULO010FBI_02_PAARD301.jpg

Verpaarding. Foto via website De Standaard

De Standaard, Het platteland verpaardt. Paarden domineren in de strijd om de boerenbuiten, 2012-06-02.