In de winter hangen wij in de tuin vele vogelvoederaars. Een prachtig spektakel om al dat gefladder te zien.

kepen, groenlingen, ringmussen

kepen, groenlingen, ringmussen

Hier nog enkele foto’s van de vogels op de voederaars:

This slideshow requires JavaScript.

De winter heeft zijn charmes, maar ik ben elke lente heel blij om de eerste boerenwaluwen terug in het land te zien!

Toen we pas verhuisd waren, zagen we in de eerste lente enkele boerenzwaluwen in en uit de stal vliegen. Ze maakten er echter geen nest, en er waren ook geen bestaande nesten in de stal waar ze konden tegen aanbouwen. We denken omdat de grond hier veel te zanderig is (te moeilijk om een stevig nest te maken?). Toen hebben we direct enkele houtbetonnen nesten voor boerenzwaluwen opgehangen, en vanaf het jaar daarna hebben we al elk jaar nesten gehad. Meestal één koppeltje dat twee opeenvolgende nesten  maakt, maar ook al eens een jaar twee koppels met twee opeenvolgende nesten.

boerenzwaluwen

boerenzwaluwen

De zwaluwen zijn echte acrobaten, en vliegen rakelings langs de ezels hun oren, wanneer zij toevallig in de deuropening van de stal staan.  Ze maken er geen probleem om de stal met de ezels te delen, maar owé als wij in de buurt komen, dan vliegen ze meestal met veel alarmkreten naar buiten.

Elk jaar kijken we uit naar de eerste vlucht van de boerenzwaluwjongen! Ze komen dan met veel gestuntel uit de stal gevlogen, en blijven nog heel dicht bij de stal. Ze worden zeker nog een week gevoederd door de ouders, en gaan ‘snachts of bij slecht weer terug naar binnen, in het nest gaan zitten. Prachtig zicht als de jongen allemaal samen in de dakgoot zitten, en roepen om gevoederd te worden.
En dan plots zijn ze vertrokken, en beginnen de ouders aan een tweede nest, of zijn ook zij weg naar het zuiden …

Hier nog enkele foto’s van de boerenzwaluwen:

This slideshow requires JavaScript.