De 18 jarige Amerikaanse Cody balkt tot dertig keer per dag als een ezel. Dat staat in een artikel in The Daily Mail.
Niet omdat ze dat plezant vindt, of omdat ze wil praten met de ezels, maar omdat ze het syndroom van Gilles de la Tourette heeft. Mensen met Tourette hebben vele verbale of motorische ‘tics’: ze hebben de onweerstaanbare dwang om bepaalde bewegingen of geluiden te maken.

Cody Hagel. Foto website Daily Mail

Cody vertoonde de eerste symptomen van Tourette toen ze 14 was. Sedert enkele maanden is ze zwanger en begon ze ook nu en dan te balken. Ze woont op een boerderij waar ook twee ezels zijn, Oliver & Rachel. Cody denkt dat ze het gebalk overgenomen heeft, omdat het een bekend geluid is op de boerderij.

Toch een vreemd bericht. Ik zag het ook opduiken in andere online kranten (bv. De Morgen), maar daar lijkt  het ondertussen alweer verdwenen. Omdat het een beetje naar ‘freak show’ ruikt? of misschien omdat men twijfelt aan het waarheidsgehalte?
Hoe dan ook, als het waar is, dan is het in de eerste plaats toch zeer moeilijk voor het meisje zelf. Ze is ook bang dat ze haar aandoening zal overdragen aan haar zoontje.
Maar ik ben toch ook wel benieuwd hoe de ezels op haar gebalk reageren. Jammer dat daar niets over wordt gezegd.  

artikel in The Daily Mail: Teenager starts braying like a donkey after pregnancy triggers bizarre form of Tourette’s syndrom

artikel in het Laatste Nieuws: Zwanger meisje balkt dertig keer per dag als ezel