hun verzorging

de hoeven van de ezels

De hoeven van de ezels moeten regelmatig uitgekrabd worden, om vuil of steentjes te verwijderen. Daarvoor bestaan speciale krabbertjes, met aan de ene kant een haakje, aan de andere kant een borsteltje.

De hoeven van onze ezels worden niet beslaan met hoefijzers, integendeel. Hoefijzers worden gebruikt wanneer paarden of ezels veel op harde ondergrond lopen, en hun hoeven teveel zouden wegslijten zonder ijzers.
De meeste ezels zitten echter op zachte weiden, zonder verharde ondergrond, en ze slijten niet genoeg af in de zachte weide. Dus moeten ze bijgeknipt worden door de hoefsmid (gemiddeld 3x per jaar). De hoefsmid komt langs voor het ‘kappen’ van de hoeven van de ezels (website hoefsmid). Nora en Babette laten zich gewillig behandelen, Jerome moet dan toch nog eens zijn kuren tonen.
Ze moeten ook nagekeken worden op infecties, steentjes, scheuren enz.

 

2013_Hoefsmid2

hoefsmid aan het werk

krulhoef

krulhoef. Te lange hoeven van ezels in een natuurgebied. DIT IS GEEN FOTO VAN ONZE EZELS

Wanneer de ezelhoeven niet genoeg afslijten en niet worden bijgekapt, krijgt een ezel krulhoeven.  Daardoor gaan ze verkeerd op hun benen staan, en  worden hun pezen en spieren ook belast. Pijnlijk voor de ezel dus, en een teken van verwaarlozing!

ezels in de winter

De beestjes hebben een dikke wintervacht en kunnen de kou goed weerstaan. Vochtig en winderig weer is echter slecht. Ze moeten steeds kunnen schuilen in de stal en in de winter doen wij onze ezels ‘s nachts sowieso op stal (met deur dicht).

Ze krijgen dan elke dag hooi of stro, vers water, soms ezelkorrels en wilgen of populierentakken. Zo nu en dan ook eens wat gedroogd brood of een emmer wortelen. Wees zeer spaarzaam met appels. Wortels zijn een zeer voedzame en goede snack.

snack in de winter

heel benieuwd naar de snack in die doos (geen sneeuw op hun rug, maar schavelingen)

De beestjes krijgen in de winter regelmatig een portie wilgentakken om te knabbelen en ze zijn er verzot op. Het houdt hen bezig (verveling tegengaan) en is goed voor hun darmtransit, als tegengewicht voor al het droogvoer dat ze in de winter krijgen. De fijne takjes eten ze volledig op, bij de dikkere takken pellen ze de schors eraf tot op het hardhout.

ezels wilgentakken

ezels knabbelen graag aan wilgentakken

In wilgenbast zit ook een beetje salicine, dat een aspirineachtige werking heeft. Zie het artikel: Van wilg naar aspirine .

de dierenarts komt regelmatig langs

Laat de dierenarts één of tweemaal per jaar langskomen voor de vaccinaties (tegen tetanus, etc). Op dat moment kan ook het gebit nagekeken worden, kunnen hoeven gecontroleerd worden, … De ezels worden 2-3 maal per jaar ontwormd (met ontwormingspasta voor paarden), dit kan je zelf doen, of laten doen door de hoefsmid of dierenarts.

geduld is een mooie deugd

Wanneer je wil gaan wandelen met de ezels, wanneer je de hoeven wil verzorgen of wanneer ze in de wintermaanden ‘s avonds naar hun stal moeten gaan loopt het niet altijd zoals je zelf zou willen. Niet opgeven echter: ezels onthouden zeer goed en als je ze eenmaal ‘hun zin’ hebt laten doen en kunnen je het de volgende keer nog moeilijker maken.

Onze ezels staan inderdaad soms stokstijf tijdens een wandeling. Niet omdat ze koppig zijn, maar meestal is dat door iets onbekends, iets waar ze bang van zijn. Ze zijn heel wantrouwig tegenover nieuwe dingen. Dat kan bv. een geparkeerde wagen zijn in een fel kleur (er stond eens een fel gele wagen geparkeerd in de straat, Nora wou die niet passeren, maar ging er dan uiteindelijk in een grote boog omheen), of dat kan een rioolputje zijn, of dat kan een markering in het asfalt zijn.

ezel geeuwt

Nora geeuwt…

Onze ezels gaan niet zo vaak op straat of op wandeling, en vinden dat allemaal ‘nieuw’ en willen dat eerst grondig inspecteren vooraleer ze het veilig genoeg vinden om verder te gaan. Ze vinden het ook niet leuk om gescheiden te zijn van elkaar en willen zo snel mogelijk terug naar de anderen in de weide.
Geduld dus, en veel lieve woordjes en aanmoedigingen, en dan geraak je weer verder op stap. Een droge boterham, een wortel, of een maiskolf om hen aan te moedigen helpt natuurlijk ook.  Maar ze zijn daar ook heel slim in: als je dat teveel geeft gaan ze enkel nog voor een beloning willen verder gaan.

We doen hen enkel een halter (geen bit!) aan wanneer de dierenarts of hoefsmid komt, of wanneer we met hen een wandelingetje op straat maken. De eerste paar keren ging dat niet zo makkelijk, maar nu kunnen we heel vlotjes de halter aandoen.

ezels borstelen

Op de foto’s kan je de schuurborstels zien waartegen de beestjes zich wrijven om loszittend haar kwijt te raken. Ook de schapen maken daar gebruik van. De ezels gebruiken die borstels vooral in het voorjaar, om loszittend haar kwijt geraken, of in de zomer, wanneer ze last hebben van jeuk door insectenbeten.

hoefsmid

schuurborstel – rechts

Onze ezels worden graag geborsteld.  Vooral in de lente hebben ze het graag om van dat overtollig winterhaar verlost te worden! En er komen echt pakken winterhaar af!
Het is ook een goede bezigheid om hun vertrouwen te winnen, en je kan hen ondertussen ook goed nakijken op wondjes, parasieten, etc.

Babette in de lente - bij het borstelen komt het winterhaar los

Babette in de lente – bij het borstelen komt het winterhaar los

De ezels gaan mekaar ook ‘borstelen’. Ze bijten mekaar in de nek, omdat dat een plaats is waar ze zelf niet aan kunnen. En ze gaan zich ook graag rollen in stof, om hun vacht te beschermen tegen insectenbeten.

ezel rolt weide

Nora rolt zich in de weide om haar vacht te bestoffen. Zo beschermen ze zichzelf tegen insectenbeten

 ezels kunnen zich letterlijk doodeten

Overgewicht is een ernstig probleem, en kan uiteindelijk zelfs fataal worden bij ezels. Vette groene weiden zijn niet goed voor ezels: zo hebben ze een veel te voedselrijk dieet. Ze komen immers oorspronkelijk uit droge streken, waar ze droge grassen enzo eten. Waneer ze teveel eten krijgen, of te voedingsrijk eten, gaat het vet zich opstapelen in de nek (zie foto van een ezel in Wales).
Een dikke ezel mag ook niet abrupt op dieet gezet worden. Wanneer teveel vet vrijkomt en in de bloedbaan terecht komt, kan dat zelfs fataal zijn. Geleidelijk aan dus.

zo is het duidelijk niet goed. Deze ezel stond alleen op een immens grote, groene vette weide in Wales, samen met nog enkele koeien 🙁 DIT IS GEEN FOTO VAN ONZE EZELS

In de lente en zomer groeit het gras in de weide zeer weelderig. Dat is niet zo goed voor ezels. Ideaal is bijvoorbeeld om een stuk weide eerst te laten afgrazen door schapen, en er dan pas de ezels op te laten grazen. Wij bakenen de weide in de zomer af met paaltjes, die we geleidelijk aan opschuiven. De schapen kunnen telkens een stuk verder grazen dan de ezels (zie pagina weide).

Ezels mogen slechts matig bijgevoederd worden, met bijvoorbeeld een weinig gedroogd brood, wortelen en af en toe een appel. Hooi en zelfs stro zouden in de winter dagelijks gegeven moeten worden en zijn voldoende als bijvoer. Er hangt ook een universele mineralenblok (‘liksteen’) in de stal. Wij geven in de winter soms ook een speciale droge voedermengeling voor ezels : Alfamix ezel, wat ze een lekkernij vinden.

2012_ezels8

nu en dan eens een beetje wortels of een andere snack

Geef geen paardenmengeling aan ezels. Het voer voor paarden is veel te voedingsrijk voor ezels.

de stal

Strenge winterkou is niet echt een probleem voor ezels (alhoewel ze oorspronkelijk in een warm klimaat leefden), vocht is dat echter wel! Daarom moeten ezels steeds tochtvrij kunnen schuilen in een stal. Ook in de zomer hebben ze een schuilplaats nodig voor regenbuien of felle zon.
Wij gebruiken schavelingen als vloerbedekking in de ezelstal, die ongeveer 6×3 groot is. In de winter steken we de ezels ‘s nachts verplicht op stal (staldeur gesloten). We laten hen dan ook maar enkele uurtjes in de weide (of slechts een half uurtje of soms helemaal niet bv. wanneer de weide besneeuwd is of te glad ligt). Ze hebben vlakbij hun stal een buitenplateau waarop ze even de benen kunnen strekken, en waarop we hen ook de wilgentakken geven.

hooiruif ezels

ezels hebben net hooi gekregen in de stal

De heersende windrichting bij stormen is zuidwest, dus is het goed dat de staldeur op het noordoosten zit.

De stal moet je regelmatig uitmesten en van verse bedding (wij gebruiken schavelingen) voorzien. In de stal hebben wij verder twee emmerhouders (met metalen emmers) en twee voedingsbakken, en een liksteen.
De emmers zijn best van metaal, maar dan nog slagen onze ezels er soms in om die uit de emmerhouders te halen en als voetbal te gebruiken (met al enkele geplette emmers tot gevolg)!

lekker warm binnen in de winter

balken

Love it or hate it, maar één ding is zeker: het is LUID!
Onze ezels zijn nog redelijk stil, ‘t is te zeggen, ze balken niet zo vaak, soms niet of hooguit een paar keer per dag (wanneer Nora of Babette hengstig zijn dan meestal meer).  Meestal is om te laten weten dat ze iets willen: aandacht of eten. Zo zijn ze in de winter gewoon om ‘s morgens voor 7uur hun stro of hooi te krijgen, en zullen ze wel van zich laten horen als dat iets te lang op zich laat wachten in het weekend! Of wanneer we in de zomer de paaltjes in de weide verzetten om hen een stukje van de weide bij te geven, laten ze ook wel blijken dat ze graag wat bij zouden krijgen!

Ze hebben ook elk hun eigen stem. Ik kan duidelijk horen wie er aan het balken is, net zoals mensen ook een verschillende stem hebben natuurlijk. Babette balkt het luidst en heeft een heel zuivere en lange balk. Ze laat ook het meest van zich horen! Jerome’s stem is veel dieper en klinkt soms meer als een schurende deurscharnier die moet gesmeerd worden. Aandoenlijk 😉

Wanneer het een windstille dag is, kunnen wij soms ezels horen balken die tot 2km verder zitten.  Onze ezels gaan daar dan soms ook op antwoorden.

veel liefde en knuffels

Zet nooit een ezel alleen in een weide! Ik word er soms hel triest van als ik ergens een ezeltje moederziel alleen op een weide zie staan 🙁
Ze hebben echt wel gezelschap nodig. Liefst van andere ezels, of desnoods van geitjes of schapen. Maar toch best samen met andere ezels. Dan kunnen ze mekaar ook groomen (met de tanden elkaars nek ‘kammen’ met hun tanden). Tijdens hun speeluurtje vinden ze het fijn om samen eens te crossen door de weide, tegen elkaar op te gaan. Het kan er dan wel eens heftig aan toe gaan: fel zwaaiende achterpoten, proberen in elkaars benen te bijten, maar voor hen is het spelen (en toch ook wel een beetje de rangorde respecteren) en ze amuseren zich echt wel samen.

En geef hen ook regelmatig eens een goede knuffel! Vooral Babette geniet van de aandacht en zou liefst de hele dag door geborsteld en geknuffeld worden!

Babette wordt heel graag geknuffeld

Babette wordt heel graag geknuffeld

Hou er ook rekening mee dat een ezel 30 tot zelfs 40 jaar oud kan worden!

12 Comments

  1. anne

    wat een geluk dat de site weer online is. Onze kleinzoon (3j) wil er alsmaar naar kijken. We hopen dat de filmpjes over het rollen ook weer verschijnen, want die vindt hij het van het!
    dank je!
    Anne

    • admin

      Dag Anne,
      bedankt voor de leuke reactie. We werken zo snel mogelijk om alles terug te zetten, en nu ik weet dat er een kleine “ezelfan” wacht zal ik zo proberen om de filmpjes eerst te publiceren.
      mvg,
      Jimmy

  2. julie

    Hallo
    Ik heb een ezeltje enbhij staat alleen in de/weide hij is zeer gelukkig want ik geef hem vveel aandacht toch staat er hier dat je nooit een ezel alleen inb een weide mag zetten??????

    Gr.

  3. Thomas

    @julie, beter laat dan nooit maar hier een reactie.
    Een ezel is een kuddedier.
    Je mag nog zoveel aandacht geven (waarvoor proficiat want dat doet ook niet lang iedereen), je zal nooit de constante aanwezigheid van andere ezel(s) compenseren.
    Hoeveel van een 24hr tellende dag ben je bij je ezel, winter en zomer, regen en zon?
    Jouw definitie van hoe gelukkig je ezel wel is, zal eerder vanuit uw standpunt komen dan uit dat van de ezel.

    Zelf heb ik al 5 jaar 2 ezels en ga er elke dag bij, hoeven uitkrabben of kappen, borstelen, mest uit de weide halen, stal zuiver maken, water enz.
    Als ik dan terug in huis ben en zie ze samen spelen, op de grond rollen, achter elkaar door de weide crossen of gewoon naast elkaar staan grazen weet ik dat ze zich goed voelen samen, ook als ik er niet ben.
    Wat doet jouw ezel als je er niet bent?

    De makers van deze site weten duidelijk waarmee ze bezig zijn. Als ik u was zou ik de informatie op deze en andere “ezelsites” ter harte nemen ipv ze in vraag te stellen.
    Moesten alle huidige en toekomstige ezelhouders zo zijn, zou er een pak minder (ezel)ellende te zien zijn.

  4. leen

    Hoi
    Ik heb een ezeltje alleen in een weide zien staan. Nu heb ik de eigenaar gevraagd of ik er een maatje bij mag zetten. Ik vind het nml erg zielig…zo alleen. Ik wil alleen weten met de voeding waar ik goed aan doe.
    De ezel staat 24 uur op een weide. en die van mij dus dan ook. Kan dat?
    en wat moet ik wanneer bijvoederen? Beter vlas/schavelingen of stro in schuilhok?
    Verder is de ezel die er staat te dik, die krijgt ook elke dag paardenbrok!!!
    Dat mag absoluut niet en als ik dat niet ga doen, valt dan de andere ezel niet te snel af en krijgt die dan geen problemen? Hoe moet ik dat dan aanpakken?
    Hoor graag van jullie,

  5. Thomas

    Mooi initiatief, een ezel alleen is inderdaad niet goed, het zal meestal futloos voor zich uit staren en zich steendood vervelen.
    Paardenbrok is absoluut niet goed voor een ezel en al zeker niet als hij niet moet werken maw gewoon in een weide staat. Je kan geleidelijk overstappen op de light mix voor paarden bijvoorbeeld die van Aveve maar ideaal zou zijn de Alfamix van Garvo.
    Dit gezegd zijnde, in deze tijd van het jaar heeft een ezel niet veel extra voeding nodig als hij op een normale weide staat is deze meestal al “vet” genoeg. Dan hebben ze genoeg met stro (Gerstestro) waar ze in principe zoveel mogen van eten als ze willen. Er zit bijna niets in maar is goed voor de spijsvertering. Een beetje hooi voor de afwisseling mag ook.
    Ik leg in de zomer niets in de stal en borstel de betonvloer wekelijks. Ik vind maar zelden uitwerpselen of urine, meestal gebeurt dit in de winter en dan nog uitzonderlijk. In de winter leg ik schavelingen.

    • pascale van essche

      dag Leen, om hen meer te laten bewegen kan je een ‘binnenweide’ maken in de weide, zodat ze een 3 meter brede strook hebben (track). Zo hebben ze minder gras, bewegen ze meer doordat het een smalle weg is (smal drijft, breed of een hele weide bevordert stilstaan). Dit is dus een beetje het paddock paradise principe. Wil je er meer over weten, google het dan even.

  6. Beatrijs Van Roy

    Geachte, wij weten in Puurs een ezel helemaal alleen in een weide staan, bijna geen beschutting tegen de zon, staat constant in de tocht en koude, hij heeft een bad staan als drinkbak dat vaak vol slijk zit ipv zuiver water, er is reeds klacht voor neergelegd omdat dat beestje daar zo misserabel staat, maar er gebeurde nog niets, waat u wat we hieraan zouden kunnen doen?

    mvg Bea

  7. Thomas

    Ik zou eerst de eigenaar aanspreken en als die niet voor rede vatbaar is blijft de dierenbescherming een optie. Als de eigenaar willing is zou je een ezelopvangcentrum kunnen contacteren om hem op te nemen en te plaatsen.
    Het is toch godgeklaagd dat er nog altijd mensen zijn die een ezel alleen laten staan, want een ezel heeft absoluut gezelschap nodig en dan nog niet deftig verzorgen.
    Gelukkig zijn er nog mensen als u die zich zoiets aantrekken en publiek maken.
    Bedankt daarvoor.
    Mvg,
    Thomas

  8. Lut

    Goedemorgen, als stageplaats heb ik een organisatie gekozen die met ezeltjes werkt. Ik heb al heel veel nuttige info kunnen vinden op jullie site. Waarvoor dank Ik wil de ezeltjes een beetje vertier geven in de weide omdat ze zich soms wel vervelen. Alweer heel wat info op jullie site en andere gevonden waar we volgende week mee aan de slag gaan. Nu vroeg ik me af waar je knabbelhout kan vinden of kopen voor de ezeltjes? Ik vond op internet dat wilg, populier, es en hazelaar hout populair zijn en niet schadelijk zijn. Maar waar haal je dat als je zelf zo geen bomen hebt? Alvast bedankt. Grtjs

  9. Heidi

    Mijn ezel stond 8 jaar samen met 3 quissantschapen , nu heb ik deze winter een nieuwe stal geplaatst ( 3 paardestallen voor hen dus ruimte genoeg) maar hij geeft ondertussen al 1 quissant zodanig toegetakeld dat ze is gestorven , hij was ervoor nooit agressief tov de schaapjes
    We hebben hem nu ook apart gestoken , hoe zielig ook … moeten we er nu een ezel of paard bijsteken ? Want we zijn bang dat hij ook daartegen agressief zal reageren 🙁

    • Pascale Van Essche

      dag Heidi, tijdens onze opleidingen zeg ik steeds dat een ezel niet alleen mag staan. Met een schaap of geit is geen goed idee, en dat heeft jouw schaap aan den lijve ondervonden. Een ezel speelt het best met een ezel, hij gaat die dus helemaal niet aanvallen. Hij gaat helemaal in zijn nopjes zijn. Leg in de tussentijd al eens een kapotte laars (caoutchou) in de weide, of een kleine verkeerskegel, of een autoband. Daar zal hij zich al mee kunnen bezig houden. Ook wilgen takken gaat hem bezighouden.
      Maar vooral, neem een 2e ezel aub, en snel. Als je hierbij hulp nodig hebt, neem even contact met me op via pascale@kampenhoeve.com

Reageer

© 2024 het ezelhof

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: