Elke week haalt GAIA (Global Action in the Interest of Animals) op haar facebookpagina een oud filmpje van onder het stof.
Deze keer gaat het over een filmpje van de ezelskoersen in Sombeke in 1998. Het is een fragment uit het VTM nieuws van 6 september 1998.

ezelkoers Sombeke 1998

ezelkoers Sombeke 1998

ezelkoers Sombeke 1998 VTM nieuws

ezelkoers Sombeke 1998 VTM nieuws

De woorden van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch:

“Bij ezelskoersen zijn er allerlei variaties mogelijk op het thema sollen en treiteren van weerloze dieren maar het resultaat komt altijd op hetzelfde neer voor de ezels. Zeer volksverheffend is het allemaal niet, zich amuseren ten koste van dieren”.

GAIA bericht verder nog dat koersen met ezels, struisvogels of kamelen sinds 23 september 1998 eindelijk verboden zijn. Het Koninklijk Besluit “betreffende de bescherming van dieren bij wedstrijden” bepaalt dat wedstrijden, waarbij de kracht, de snelheid en de behendigheid van dieren op de proef worden gesteld, slechts mogen georganiseerd worden met paarden, honden en duiven. Toegelaten wedstrijden moeten bovendien aan allerlei voorwaarden voldoen.

Volksvermaak ten koste van de ezels. Ezeltjes doen koersen temidden van een joelende menigte, met soms veel te zware personen op hun rug, is niet meer van deze tijd. Wij vinden het alleszins een goede zaak dat deze ezelskoersen niet meer plaats vinden.